Helppo ja terveellinen pastasalaatti

  • 22 Sep, 2022

Terveellinen pastasalaatti välttää varsinkin majoneesikastikkeita.

Maukas ja terveellinen pastasalaatti voi muuttua hyvin pienillä ainesosilla myös epäterveelliseksi eikä sitä edes tule ajatelleeksi. Lisäämällä annokseensa runsaasti salaatinkastiketta tai krutonkeja siitä syntyy äkkiä varsinainen kaloripommi. Kasvikset ja pasta ovat terveellisiä, mutta esimerkiksi lisukkeena tarjottava vaalea sämpylä tuo siihen epäterveellisiä, nopeita hiilihydraatteja. Majoneesikastike tuo annokseen hyvää makua, mutta se on samalla yhtä rasvainen kokonaisuus kuin pastan keittäisi kermassa. Lisäksi kastikkeissa voi olla yllättävän paljon sokeria eli mitä vähemmän käyttää lisukkeita, sitä terveellisempi annos on.

Terveellinen pastasalaatti lämpimänä

Ruokaisa pastasalaatti lämpimänä on herkullinen ja täyttävä vaihtoehto. Toisaalta se on myös raikas ja siihen löytyy myös paljon vaihtoehtoja. Pasta on aina keitettävä, joten sekaan voi lisätä erilaisia sipuleita kuten purjoa, vähän valkosipulia, punasipulia tai tavallista sipulia. Se tuo mukavan maun ja sipuli keitettäessä myös hiukan pehmenee. Määrä on kiinni siitä, kuinka paljon pidät sipulista. Salaatti voi olla rucolaa, lehtisalaattia, friseetä tai jopa pinaatinlehtiä. Se voi olla myös näistä jonkinlainen yhdistelmä.

Salaatin lisäksi tuoreet vihannekset kuten kurkku, tomaatti, avokado tai paprika sopivat sekaan mainiosti. Keitettynä mukaan voi laittaa porkkanaa, parsaa ja parsakaalia. Pasta fusilli on hyvä pohja pastalle ja kun salaatin perusta on tehty, siihen voi vielä lisätä halutessa raejuustoa, erilaisia pähkinöitä tai siemeniä, oliiveja tai paahdettuja soijapapuja. Ruokaisuutta voi lisätä myös kalalla tai lihalla. Tämän jälkeen onkin enää harkittavat tarkasti, millaista salaatinkastiketta käyttää, ettei annos menetä terveellisyyttään.

Liha salaattiin

Lihan voi valmistaa pastasalaattiin kahdella eri tavalla. Sen voi joko paistaa tai keittää ja jälkimmäinen vaihtoehto on niistä huomattavasti terveellisempi. Keittämällä myös keitinliemen voi maustaa mieleisekseen, jolloin liha maustuu tasaisemmin. Jäähtyneen lihaan voi leikata sopivan kokoisiksi paloiksi ja lisätä salaattiin. Pastasalaattiin voi vaihteluna käyttää myös kalaa sekä erilaisia äyriäisiä. Salaatinkastikkeen voi tehdä itse, jolloin siitä voi jättää sokerin kokonaan pois. Parasta pastasalaatissa on se, että sen saa oman makunsa mukaiseksi.