Millaisia ovat diabeetikon karkit

  • 09 Jan, 2022

Diabeetikkokin voi herkutella.

Vuosikymmenet sitten diabeetikoilla ei ollut mahdollista syödä käytännössä mitään makeaa. Ja jos söi, niin siitä sai melkoisen nalkutuksen. Eikä asiaa tietenkään silloin helpottanut se, että tautia kutsuttiin sokeritaudiksi. Siihen aikaan myös insuliini oli erilaista eivätkä ne mahdollistaneet sellaisten sokerien syöntiä, jotka imeytyivät vauhdikkaasti. Siksi makeiset kiellettiin kokonaan. Vuonna 1988 diabeetikon karkit tulivat mahdollisiksi, kun suositukset sallivat vähäisen sokerin käytön. Sokeria voi syödä päivässä 40-50 grammaa.

Syyllistääkö diabeetikon karkit

Moni potee syyllisyyttä siitä, että napostelee karkkeja pitkin päivää eikä osaa lopettaa. Jos diabeetikko haluaa herkutella, pitää myös verensokeria mitata ja sitä kautta oppii, miten eri herkut vaikuttavat verensokeriin ja juuri siihen paljonko insuliinia tulisi pistää. Tänä päivänä ei ole mitään herkkuja, joita pitäisi diabeetikon kokonaan karttaa. Tosin insuliinin annostelu nopeille makeille on hankalaa ja tällaisia ovat juuri irtokarkit sekä makeat juotavat.

Rasvaiset herkut puolestaan imeyttävät hiilihydraatteja paljon hitaammin. Jos näitä tuotteita syö ison annoksen, niin insuliiniannos pitäisi jakaa. Mitään yleispätevää ohjetta on vaikea antaa, koska herkkujen vaikutus on erilainen jokaisen omassa kehossa. Karkit ovat siis sallittuja, mutta niiden määrä on kuitenkin pidettävä kohtuullisena. Karkkipäivä on hyvä vaihtoehto, mutta niin on myös sekin, että syö pienen makean jälkiruoan joka päivä.

Tavallinen sokeri

Leivontaan sopii diabeetikolla hyvin myös tavallinen sokeri. Enemmänkin huomiota pitää kiinnittää siihen, paljonko elintarvikkeissa on sokeria, koska nämä piilosokerit nostavat usein sokerin määrää yli sen, mitä suositellaan päivässä. Hedelmissä ja marjoissa olevaa sokeria ei lasketa lisätyksi sokeriksi. Mikäli haluaa käyttää jotakin muuta makeutusainetta sokerin sijaan, on valittava energiaton vaihtoehto. Näitä ovat muun muassa aspartaami, sakariin, sukaroosi ja taumatiini. Energiaton makeutusaine ei vaikuta verensokeriin.