Karkit ilman liivatetta

  • 08 Dec, 2021

Karkeissa käytetään liivatetta, mutta ilmankin niitä saa.

Monelle on ollut melkoinen yllätys, että karkeissa käytetään liivatetta eli gelatiinia. Se tehdään yleensä joko sian nahasta tai vaihtoehtoisesti sian tai naudan luista, suolista ja jänteistä keittämällä niitä pitkään. Sen lisäksi, että karkit ovat saaneet osansa liivatteesta, niin niitä on myös joissakin jugurteissa tuomassa hyytelömäisen rakenteen. Markkinoilla on onneksi tarjolla myös karkit ilman liivatetta, jos liivate niissä tuntuu luonnottoman epämiellyttävältä. Liivatteen käyttö pitää merkitä tuotepakkaukseen selvästi.

Vegaanille on tarjolla karkit ilman liivatetta

On paljon karkkeja, jossa käytetään eläinkunnan tuotteita ja ne eivät silloin sovi vegaanille. Karkeissa voidaan käyttää maitotuotteita ja niiden johdannaisia, munia sekä jopa kalaa ja lihaa. Vegaanit eivät syö eläinkunnan tuotteita ja siksi myös karkkien tuotanto on muuttunut siihen suuntaan, että niistä on jätetty eläinkunnan tuotteet pois. Toisinaan tulee kuitenkin vastaan tilanteita, että itse reseptissä ei ole esimerkiksi maitoa, mutta tuotetta tehtävällä tuotantolinjalla on käsitelty maitoa sisältäviä tuotteita.

Tuotetiedot voi tarkistaa pakkauksesta ja mahdollisista poikkeamista on oltava maininta. Miten karkit saavat kiiltävän pinnan, jos liivatetta ei käytetä? Muutamissa tapauksissa se voidaan korvata hyytelöimisaineilla, jotka ovat kasvisperäisiä. Tällaisia ovat esimerkiksi perunajauho, pektiini tai johanneksenleipäpuu. Liivatteella onkin pyritty karkkiin tuomaan hyytelömäisyyttä sekä hyvin kaunista ja houkuttelevaa pintaa. Positiivista on se, että monet klassikkokarkit on muutettu vegaanisiksi, joten niiden suosio säilyy ennallaan.

Liivatteen käytöstä on mainittava

Kun on lähdössä karkkiostoksille, voi mennä sinällään hyvillä mielin. Tuotetiedoissa on mainittava, mitä tuote sisältää ja siksi sieltä myös löytyy liivate mainittuna, jos sitä tuotteessa on. Myös nettikaupan tuotteista pitää löytyä listaus joko kuvana tuotteen pussista tai niin, että ne on erikseen lueteltu. Joskus tosin tuotetiedot ovat pussin kyljessä niin pienellä, ettei kunnolla erota, mitä niissä on tarjolla.